El 1960 van obrir la Franco-Española (Anglada i Guillamon) i el 1963 la Brujas (Diaz, Navarro i Rabadá). Detall important i que el cervell va reproduint en molts moments de l’escalada, preguntant-se com carai s’ho van fer aquesta gent per trobar aquesta línia tant espectacular i enfilar-s’hi. Una gran clàssica obligatoria.

Data: 14 de setembre de 2017

Nom de la via: Integral Brujas-Franco Española
Zona: Tozal del Mallo (Ordesa)
Dificultat: 6b+
Dificultat oblidada: V+
Llargària: 435m, 13 llargs
Material: 8 cintes extensibles + 8 cintes expres, tascons petits, joc d’aliens, friends fins al 3, repetim 1 i 2. Semi-equipada amb pitons.
Orientació: Sud-oest
Company: Jordi Tona
El nostre horari: 8 hores d’escalada (de 9:30h a 17:30)

Accés: Pernoctem a la Zona d’autocarava Pirineus – Ordesa Sarvisé – Fiscal, una zona tranquila a 20 minuts de Torla. La pernoctació dins el parc amb furgoneta està prohibida i posen multes. Ho vam comprobar en directe.
Aproximació: 
des del parking d’Ordesa (vam arrivar-hi amb cotxe) pujar pel sender fins al circ de Salarons. A l’arribar al barranc de Carriata girar a l’esquerra i fer una travessa per una pendent herbosa força indefinida fins el sòcol de la Ravier. Un cop passat aquest sòcol localitzar la via i seguir per el camí més lògic fins a peu de via (1h20min). Nosaltres pugem a R0 per l’esquerra del gendarme trencat. Peu de via pla i còmode.


El sorteig em fa sortir a mi primer, jo tindré els llargs imparells i en Tona els parells.

 
Tozal del Mallo

 

Esquema de la via Brujas-Franco-Española
 
L1 – En Tona pujant mentre l’asseguro des de dalt el gendarme. Els últims metres cal anar en compte doncs està força trencat.

 

L2 – Navegació buscant els pitons.

 

L2

 

L2
Inici L3 – Llarg brutal
 
L3 – Va desplomant, un 6b+ amb bones preses de mans i peus.
 
En Tona arribant a R3

 

L4 – Sortida molt fina de peus i col·locació, llavors cal navegar una mica

 

Arribant a R4

 

L6, passejadeta per Plaza Cataluña. El llarg comença a enfilar-se a 8-10 metres. Hi ha un pitó una mica enlaire que costa veure, però que marca el camí. Ull amb la roca.

 

L8 – Xemeneia tècnica i rara.

 

L8 – En Tona posant a prova músculs i tendons recreant-se en posicions acrobàtiques.

 

L8 – Sortida del sostre/babaresa invertida, hi ha una bona apretada.

 

L11 – Llarg que va desplomant i que té un pas de 6b per sortir del desplom. A partir d’aquí la cosa no s’acaba i cal una bona dosis de bistec per continuar. Hi ha molts de pitons.

 

En Tona arribant a R11. Reunió molt comode on es pot seure sobre un bloc que sobresurt i que et permet veure la via en desplom. Espectacular.

 

L12 – Travessa estranya amb una aixecadeta encara més estranya per ficar-se dins una xemeneia d’on costa sortir. Chapeau per l’Anglada i companyia.

 

L13 – Últim llarg, indefinit però es va fent.
Dalt del “plateau”
 

 

De tornada, altre cop Ordesa, paissatge bucòlic i espectacular.